Mechelen is de snelst groeiende economie van Vlaanderen. En ook dé perfecte uitvalsbasis?

In het kort: ja! En uiteraard is Ondernemershuis Mechelen, of het Oh!, een slimme keuze als je op zoek bent naar een nieuw kantoor voor jouw groeiende onderneming. Of naar een vergaderzaal. Waarom zijn wij zo optimistisch? In dit artikel nemen we jou even mee in het groeiverhaal, én het groot toekomstig potentieel, van centrumstad Mechelen.

Arrondissement Mechelen heeft de snelst groeiende economie van Vlaanderen.

De Nationale Bank berekent elk jaar het Bruto Binnenlands Product (BBP) per arrondissement. Het is een indicator van de economische welstand in een regio. In tien jaar tijd stijgt het BBP in het arrondissement Mechelen het sterkst in heel Vlaanderen. Van 2011 tot 2021 steeg het BBP met een duizelingwekkende 50%, van 12 miljard naar 17,9 miljard euro. Het overtreft zo het groeicijfer van arrondissement Antwerpen, de onbetwiste economische leider, die een toename zag van 32% in dezelfde periode.

Het is natuurlijk niet enkel de stad Mechelen die de pluimen op haar hoed mag steken. Het arrondissement bestaat immers uit 12 gemeenten: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

De turbo van de economische motor in Vlaanderen.

“Als Vlaanderen de economische motor is, dan is de regio Mechelen-Kempen wel zeker de turbo”, stelt gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen daarover nog. Voka zet in op 100 politieke gesprekken in 39 gemeenten om die “Turbo van Vlaanderen”, met arrondissement Turnhout op de tweede plaats, draaiende te houden. En beter nog, om die positie te versterken in de toekomst. Je leest online zelfs nog ambities om “4% per jaar te blijven groeien”.

Sputtert de motor?

Een sterke groei staat natuurlijk altijd onder druk. Sputtert de motor dan ook? Ondernemersorganisaties zoals Voka pleiten alvast voor meer investeringen in infrastructuur, minder complexiteit in omgevingsvergunningen en het (sneller) deblokkeren van industrieterreinen. Als we even kijken naar centrumstad Mechelen, lijkt het er alleszins op dat die boodschap niet in dovemansoren is gevallen…

Investeringen in infrastructuur.

Wie in Mechelen woont of werkt, heeft het elke dag ongetwijfeld gemerkt. Overal zijn er infrastructuurwerken aan de gang. De herstructurering van de vesten, de grote werken aan het Centraal Station en de nieuwe Tangent die Mechelen Zuid met het Douaneplein verbindt, zijn wellicht een aantal van de meest ingrijpende veranderingen in de stad. Het zijn maar enkele voorbeelden die we plukken, uit een lange lijst van projecten die in de steigers staan. Mechelen heeft duidelijk haar zinnen gezet op een indrukwekkende stadsvernieuwing, en lijkt daarbij vooral te mikken op mobiliteit, een verbeterde infrastructuur, aangenaam wonen en een versterkte economie. Maar… ook met aandacht voor ontspanning, open ruimte en natuur.

Ambitieuze plannen voor Industriezones Mechelen Noord I en II.

“Ondernemerschap en economische ontwikkelingen staan centraal in Mechelen”, lees je op de website van de stad. Bewijs daarvan zijn ook de plannen voor de herontwikkeling van industriezones Noord I en II. Daar wilt men de beschikbare open ruimte efficiënter gaan benutten om te streven naar een duurzaam, innovatief en groen bedrijventerrein. Wil je meer weten? De stad doet haar plannen uit de doeken op https://www.mechelen.be/stadsvernieuwing/mechelen-noord-i-en-ii.

Een gastvrije, levendige en culturele stad.

Ook grote delen van het stadscentrum werden recent heraangelegd, en de bruisende stad presenteert al het moois dat het te bieden heeft in grootschalige campagnes. De lokale handel en horeca krijgt een podium in de aantrekkelijke winkelstad, en bezoekers krijgen gratis pendeldiensten aangeboden: de “shopping shuttles”.

Perfect centraal gelegen.

Maar… Er zijn nog steeds drie dingen die geen enkele stad kan veranderen, hoeveel het ook investeert. Gelukkig werd Stad Mechelen wel gezegend met die 3 grote voordelen: locatie, locatie en… ja, locatie! Het woord “centrumstad” is dus zeker niet gestolen, en met de geografische ligging heeft Mechelen een sterke troef voor groeiende ondernemingen die een centrale uitvalsbasis zoeken. Zie jij ook al die opportuniteiten voor jouw bedrijf?

Ook de perfecte uitvalsbasis voor jouw kantoor.

In het hart van al dat bruisend ondernemerschap, ligt het Ondernemershuis. Of in het kort, het Oh!. Jouw onderneming surft daar mee op de sterke economische groei van de regio, of dient er als perfecte uitvalsbasis naar andere strategische regio’s. Informeer je vandaag nog over de mogelijkheden, of boek een gratis testdag om het zelf te ervaren.

Of, voor een vergadering.

In het Oh! vind je niet enkel volledig ingerichte en instapklare kantoren, maar ook een gevarieerd aanbod van vergaderzalen. Van een kleine “BOh!wl” voor een bespreking in beperkte kring, tot de grote “RoOh!f” voor presentaties en conferenties. In het Oh! kunnen we je zelf op je wenken bedienen, zelfs met aangepaste catering op formaat.

Wat kan het Oh! voor je doen?

Starters, jonge en meer ervaren ondernemers vinden in het Oh! een fijne werkplek om hun activiteiten uit te bouwen,
klanten te verwelkomen en met andere bewOh!ners te netwerken.